ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ (ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ)

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή όπου χαρακτηρίζεται από σχετική ήαπόλυτη ινσουλίνης.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) αναφερόμαστε στα παρακάτω:

Διαβήτης και φροντίδα των ποδιών

Τι προκαλεί τα έλκη του διαβητικού ποδιού;

• Βλάβη των νεύρων (περιφερική νευροπάθεια)

• Συνήθεις παραμορφώσεις όπως κότσι (σφυροδακτυλία) και κάλους, ή πόδια ασυνήθιστου σχήματος για τα οποία είναι δύσκολο να βρει κανείς παπούτσια

• Κακή κυκλοφορία στα πόδια (περιφερική αγγειοπάθεια)

• Τραυματισμοί που αρχικά μπορεί να φαίνονται ασήμαντοι

Λοίμωξη

Όταν το δέρμα έχει ρωγμές, βακτήρια μπορούν να μολύνουν το πόδι. Στα άτομα με διαβήτη που έχουν μειωμένη αίσθηση του πόνου ή κακή κυκλοφορία του αίματος, η επούλωση των τραυματισμών είναι αργή και η ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει μία λοίμωξη μπορεί να είναι εξασθενημένη.


Τα σημεία της λοίμωξης συνήθως εντοπίζονται δύσκολα, και αυτό όταν η λοίμωξη έχει γίνει πια πολύ σοβαρή.

Η δημιουργία ενός διαβητικού έλκους είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ενδογενών, όπως η περιφερική νευροπάθεια ή και η αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων και εξωγενών παραγόντων, όπως ο τραυματισμός.


Η αποφρακτική αρτηριοπάθεια και η επακόλουθη ισχαιμία των κάτω άκρων, σε συνδυασμό πάντα με ένα τραύμα, είναι δυνατόν να οδηγήσει στο σχηματισμό ενός επώδυνου, αμιγώς ισχαιμικού έλκους. Τα αμιγώς ισχαιμικά έλκη αποτελούν το 15-20% του συνόλου των διαβητικών ελκών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνυπάρχει και νευροπαθητικό υπόστρωμα.

 
____________________________________________________